lauantai 16. elokuuta 2014

VAKUUTUSYHTIÖN KOHTAAMINEN OIKEUDESSA JA SIIHEN VALMISTAUTUMINEN


TIIVISTELMÄ

Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on olla linkkinä Älä Sairastu Vakavasti -liikkeen itse tuottamaan dokumenttiin, jossa kuvataan oikeusprosessia ja siihen valmistautumista, jos vakuutusyhtiön joutuu haastamaan oikeuteen. Dokumentti toimii periaatteessa myös toisinpäin. Jos vakuutusyhtiö jostain syystä haastaa vakuutetun oikeuteen, niin dokumentti auttaa todennäköisesti myös niissä tapauksissa. Näitä tapauksia lienee melko vähän.



Älä sairastu vakavasti Suomessa -liikkeen toiminta ja tarkoitus

Älä Sairastu vakavasti Suomessa-liike eroaa monin tavoin muista tiedossamme olevista vastaavista liikkeistä, jotka tuovat julkisuuteen vakuutusyhtiöiden ja lääkäreiden tekemiä selkeitä virheitä tai tahallista asioiden vaikeuttamista. Ratkaiseva ero on siinä, että tuotamme nyt ja tulevaisuudessa ohjeistoa ja laajoja konkreettisia korjausehdotuksia siitä, miten järjestelmää voitaisiin korjata paremmaksi. Tavoitteenamme on, että kaikki osapuolet hyötyisivät siitä mm. yleisenä oikeudenmukaisuutena, taloudellisesti tai parempana sairaanhoitona.

Emme jää sille tasolle, että pelkästään esittelemme tapauksen, joka on mielestämme hoidettu virheellisesti tai jopa lainvastaisesti. Pyrimme vaikuttamaan päätöksentekijöihin niin, että tulevaisuudessa tällaisten tapausten määrä vähenisi. Tavoitteenamme on, että vähitellen voitaisiin alkaa puhumaan yksittäistapauksista, kun kuvataan terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden virheellistä ja lainvastaista toimintaa.

Mielestämme tällä hetkellä kyse ei ole yksittäistapauksista, vaan koko terveydenhuoltojärjestelmän heikkoudesta ja tehottomuudesta. Nykyisin toiminta on lyhytnäköistä ja hoidon saaminen on hyvin eriarvoista riippuen siitä, missä päin Suomea sattuu asumaan.

Vakuutusyhtiöiden tavoite on taloudellisen voiton maksimoiminen. Asianmukaisten korvausten maksaminen vammautuneille asiakkaille on sivuseikka ja vakuutusyhtiöt pyrkivätkin kaikin keinoin välttämään korvausvastuunsa. Erilaiset muutoksenhakulautakunnat ja Vakuutusoikeus varmistavat, että näin myös tapahtuu noin 90 prosentissa tapauksista.

Älä Sairastu Vakavasti -liikkeen Vakuutus- ja Oikeusasiain työryhmä on kollektiivisesti tuottanut meille kertyneen tiedon perusteella dokumentin siitä, miten vakuutusyhtiöt toimivat oikeudessa.

Dokumentissa ovat suuressa osassa vakuutusyhtiöiden ja oikeuden erityisesti tarkastelemat  teemat: lääketieteellinen syy-yhteys, ajallinen syy-yhteys, kuvantamisnäyttö, entiset vammat ja ns. paperilääkärin kohtaaminen oikeudessa.

Jos olet tilanteessa, että joudut oikeuteen vakuutusyhtiön kanssa, niin pidä mahdollisimman hyvin huolta, että sinua edustaa asianajaja, jolla on hyvät tiedot asiastasi eli esimerkiksi aivo-, niska- ja selkävammoista. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta saada  tällaista asianajajaa, niin edustajallesi kannattaa antaa ainakin kyseinen dokumentti tutustuttavaksi. Silloin hän osaa varautua ainakin jollain tavalla siihen, miten vakuutusyhtiöt toimivat oikeuden istunnossa.  Vaikka sinulla olisikin vakuutusasioihin perehtynyt juristi, niin toki voit hänellekin antaa dokumentin; siitä voi löytyä jotain uutta tietoa tai näkökulmaa.

Dokumentissa ei juurikaan ole lähdeviitteitä, koska se on syntynyt liikkeen jäsenten omista kokemuksista ja tiedoista sellaisissa tapauksissa,  joissa vakuutusyhtiö on voitettu oikeudessa. Tietääksemme kukaan ei ole  enemmälti paneutunut tähän asiaan, saati laatinut siitä kirjallista materiaalia, johon tässä dokumentissa voitaisiin viitata. Esittämämme asiat ovat olleet keskeisiä ja ratkaisevia. Voittaminen tarkoittaa sitä, että vakuutusyhtiö on joutunut muuttamaan kielteisen korvauspäätöksensä. Vakuutusyhtiö on tuomittu suorittamaan joko kokonaan vaaditut korvaukset tai korvaamaan hakijalle oikeuden oikeaksi näkemät korvaukset.

 Älä Sairastu Vakavasti-liikkeen Vakuutus- ja Oikeusasiain työryhmä



LINKIT

”Miten kohtaan vakuutusyhtiön oikeudessa?” -dokumentti
 ”Vakuutusyhtiöiden kanssa asiointi” - sivu Tietopankissamme

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti