keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Nimimerkki Torvelon seikkailut Vakuutusmaassa – tapaturmaisesti vammautuneelta evätty kaikki vakuutuskorvaukset eli vaikeavammaisen elämää alle 2000 euron vuosituloilla!

Aivo- ja niskavammainen Hans Kallberg joutuu pitämään aurinkolaseja päässään sisälläkin. Kuva: Tuula Kallberg(Tämä artikkeli on YLE:n omaisuutta. Se julkaistaan tässä kokonaisuudessaan uudelleen YLE:n luvalla. Kiitos YLE!)
(Alkuperäisen artikkelin löydät täältä.)

TIIVISTELMÄ

38-vuotiaalla Hans Kallbergillä oli oma maatila. Sitten hän jäi satakiloisen palkin ja pässin murjomaksi. Aivo- ja niskavamma estävät työnteon ja elämän yhdessä muun perheen kanssa. Viime vuonna Kallberg möi maatilansa. Pian hän menettää rahapulassa myös nykyisen kotinsa, sillä vakuutusyhtiön mielestä hän on terve.


KOKO TARINA

Hans Kallbergin elämä muuttui kahden työtapaturman seurauksena peruuttamattomasti syksyllä 2008. Ensin hän putosi navetan rakentamisen yhteydessä selälleen kivikkoon 3,5 metristä ja sai päälleen noin satakiloisen palkin. Pari kuukautta myöhemmin pässi hyppäsi suoraan syliin.

Olin ruokkimassa eläimiä ja kumarruin nostamaan kärrystä rehua. Pässi tuli aidan yli ja törmäsimme kesken ilmalennon. Minulla on muistikuva, että olen kaatunut käteni päälle ja makaan maassa pässi tiukassa syleilyssä, Kallberg kertaa.

Ongelmat alkoivat heti tapaturmien jälkeen, mutta aluksi tapahtumia ei osattu yhdistää keskenään. Kivut hoidettiin tulehduskipulääkkeillä. Kallbergista tuli ärtyisä ja hänen persoonallisuutensa muuttui.

Muut ovat kertoneet sen olleen perhehelvetti äkkipikaisuuteni ja itsekkyyteni vuoksi.

Lääkäriin mies hakeutui vasta yli vuoden kuluttua tapaturmista, kun fysiikka alkoi pettää.

Fysioterapeutti kokeili niskaani ja kysyi, että olenko ollut kolarissa. Siitä tämä lähti purkautumaan. Heti oli selvää, että kyseessä oli tapaturman aiheuttama vamma. Ilmeni myös, että minulla on tapaturmien välillä yli kahden kuukauden kokoinen muistiaukko.Joululahjoja


Kallberg joutui sairauslomalle helmikuussa 2010. Hän pääsi neuropsykologisiin testeihin loppuvuodesta ja sai joululahjaksi aivovammadiagnoosin. Kesällä 2011 syntyi epäily myös yläniskan vauriosta. Hän kävi kuvauttamassa niskansa ns. toiminnallisessa magneettikuvauksessa, joka erottelee niskan rakenteet magneettikuvauslaitetta tarkemmin.

Joululahjaksi vuonna 2011 tuli sitten vaikea niskavamma, jota ei voi korjata.

Taistelu Kelan ja vakuutusyhtiön kanssa alkoi jo aivovammadiagnoosin varmistuttua. Vakuutusyhtiön olisi pitänyt maksaa työtapaturman aiheuttama kuntoutus, mutta se kiisti kaiken. Kela ei korvannut kuntoutusta, koska katsoi vakuutusyhtiön olevan velvollinen korvauksiin. Kallberg oli vuoden 2011 täysin tuloton.Työkyvytön, mutta työkykyinen


Kela suostui lopulta maksamaan kansaneläkkeen. Taistelu vakuutusyhtiön kanssa eteni vakuutusoikeuteen saakka. Viime kesänä vakuutusoikeus katsoi, ettei Kallbergin työkyky ole alentunut tarvittavasti. Näin ollen hän ei saa työkyvyttömyyseläkettä. Päätös on pysyvä.

Vakuutusyhtiön mukaan syy-yhteyttä tapaturmiin ei ole osoitettu, vaikka kaikki lääkärinlausunnot ovat sen todistaneet. Olen nyt kansaneläkelain mukaan työkyvytön mutta työeläkelain mukaan täysin työkuntoinen, Kallberg ihmettelee.

Mies joutui myymään maatilansa viime kesänä. Nyt mies elelee reilun 2 000 euron vuosituloilla. Asumistukea ja toimeentulotukea hän ei saa, eikä vakuutusyhtiö maksa enää edes lääkkeitä. Kallberg syö noin kymmentä eri lääkettä, joiden kustannukset ovat omavastuu mukaan lukien 1 500 euroa vuodessa.

Laskut olen pystynyt vielä maksamaan, mutta olen joutunut irtisanomaan asuntoni. Kesäkuun alusta lähtien olen asunnoton. Siitä, mihin menen sen jälkeen, ei ole mitään tietoa.


Oireet pahenevat

Nyt 43-vuotiaan Kallbergin oireet ovat hiljalleen pahentuneet. Hän kärsii jatkuvasta tinnituksesta ja näköhäiriöistä.

En voi seurata mitään nopeatempoista ohjelmaa tv:stä. Näen kuvan keskiosan, mutta en laitoja.
Oireistoon kuuluvat myös kylmän- ja lämmöntunnon muutokset, vasemman käden turvotus, voimakkaat niska- ja pääkivut, väsymys ja huimaus. Liikunta on käynyt huonoksi, kun oirekuva on levinnyt koko vasemmalle puolelle.

Yli 250 metrin matkat istun pyörätuolissa.


Aurinkolasit päässä ja verhot kiinni

Kallberg ei voi asua oman perheensä kanssa samassa taloudessa, koska ei siedä mitään ylimääräisiä ärsykkeitä. Vaimo toimii kuitenkin hänen avustajanaan.

Aurinkolasit on pidettävä sisälläkin päässä ja verhot ikkunassa. Valot ja äänet tuovat lisäongelmia. Elän yksin koiran kanssa ja vaimo elää muun perheen kanssa omaa elämäänsä toisessa osoitteessa.

Vakuutusyhtiön kanssa kierros on alkamassa nyt alusta.

Vammaa ei voida korjata, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää. Siksi olisi tärkeää, että saataisiin ratkaisu. Pään kuormitus vaikuttaa myös fyysisesti. Kun saisi turvatun toimeentulon, niin voisi aloittaa oikeanlaisen kuntoutuksen.

15 kommenttia:

 1. On lottovoitto syntyä Suomeen...

  VastaaPoista
 2. Lottovoitto on SYNTYÄ MUUALLE ja saada etuudet Suomeen muuttaessa ;)
  Suomessa syntyneet saavat syödä ja elää miten parhaaksi näkevät ja pystyvät... :(
  Näin se menee, ikävä kyllä..... Surullista...

  VastaaPoista
 3. Viiville vinkiksi. Ota yhteyttä www.hippokampus.net
  Heillä on tietoa tapaturmaisesti aivovamman saaneiden kohtelusta.
  Kannattaisi ottaa yhteyttä pelkästään aivovammoihin keskittyneeseen juristiin Vesa Laukkaseen. Hän on voittanut useita juttuja vakuutusyhtiöitä vastaan. Hippokamksessa tiedetään Vesan toimista enemmän. Kyllä tähän juristia jo tarvitaan. Kunnallisen sairaanhoidon toiminta on ala-arvoista, mutta ei mitenkään ainoa tapaus. Hippokampuksesta saisi varmasti parhaiten tietoa ja vertaistukea. Viiville toivon voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesa Laukkanen ei ota enää uusia tapauksia hoidettavaksi. Hippokampuksen sivuilta vertaistukea saa, mutta muutoinpa Hippokampus Tuki ry:n toiminta on loppunut. Hippokampus Tuki ry ei ole vuosiin tehnyt mitään auttaakseen vakuutusongelmaisia.

   Poista
 4. no tämä ei ole ainut eikä viimeinen kerta!! sitä vaan ihmettelen kuinka noin hyvät lääkärit tekee toimistoissa? jos katsomatta potilaan tietoja / saati itse potilasta pystyy jo sanomaan että kaveri on terve!! niin luulis että ei kohta enää tarvi esimerkiksi syöpäpotilaidenkaan kun soittaa kelan lääkärille ja kappas syöpä paranee ihan puhelimessa!! kyllä välillä ihmetyttää että kuinka pitkälle noi "ylemmät" kansalaiset uskaltaa mennä!! veikkaan että suomesta löytyis enemmän kun kourallinen ihmisiä ketkä on valmiita ottamaan oikeuden omiin käsiin! koska ei täällä ole kohta normaalikansalaisella mitään menetettävää toivottavasti joku osais puhua järkeä noille "kansan edustajille" ja muille isoissa kengissä tallaaville

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moi pekka k

   näin asiat on. nyt ollut Helsingissä pariin otteeseen mielnosoitus, ja alkaako syntyä uusi kansanliike nyt-saa-riittää. reissulla avustaja tapasi ps:n kansanedustajan kike elomaan, ainut joka uskaltautui kansan pariin. ei uskonut silmiään kun näki minut livenä ja kuuli neetä olen vakuutuslaitoksen ja vakon mukaan työkykyinen. mutta ei tainnut ymmärtää koko juttua. meidän asiat ei muutu ennen kuin vanha valta vaihtuu, sekä eduskunnassa että johtavissa virkamiehissä. vakuutus ja pankkilaitoksilla on niin valtavat rahat käyttää lobbaukseen(=kauniinpi sana kuin korruptio) että meidän vaikea pärjätä kilpailussa, edes rehellisyydellä ja oikeudella ei ole voimaa kun raha puhuu. meidän vakuutusvammautuneiden oikeusturva on yhtä hyvää kuin romaniassa. ps. kun kerran ihmiset voidaan tutkia ja todeta kunto paperien perusteella, niin miksi ei sitten autojen katsastaminen voitaisi siirtää myös tehtäväksi samalla tavalla. ei tarvita kalliita katsastusasemia ja ilma paranee kun ei tarvitse autoilla niin paljon sekä säästyy aikaa. auton huoltokirja vain postiin ja etäkatsastusmies tarkistaa että auto on kunnossa. paluu postissa odotellaan sitten tuomiota. ja jos tuomio on hylkäys niin uudelleen katsastettavaksi lähetetään paperit ja selostus korjauksista mitä tehty. tosin valitusprosessi saattaa kestää useita vuosia ja etäkatsurille ei riitä mikään, vaikka auto olisi aivan uusi ja ajamaton niin sillä ei ole merkitystä hylky tulee kuitenkin

   Poista
 5. Ikävä tapaus kaiken kaikkiaan. Mutta kaikki me tiedämme että vakuutusyhtiöt eivät jaa rahaa hyvää hyvyyttään. Tästä tapauksesta kaikki voivat ottaa kyllä opikseen. Jos tapahtuu joku - pienikin - työtapaturma, pitää mennä heti lääkärille eikä vuoden kuluttua. Huono siinä on vedota enää vuoden päästä johonkin tapaturmaan että siitä vaivat johtuu, kun ei ole antaa mitään konkreettista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei
   lääkärissä käynti oli tapaturmaa seuraava päivä 17.12.08, jossa lääkäri totesi ranteen venähdysvamman. seuraava käynti 5.1.09 kolme viikkoa jatkuneiden ankarien niska ja pääkipujen vuoksi. keväällä oli vielä yksi ja kesällä kävin myös lääkärissä kun vas.puolella alkoi olemaan turvotusta ja aiheutti ongelmia. syksyllä oli lisäksi työter.huollon tila käynti jossa mukana olevalle terveydenhoitajalle sekä työfysioterapeutille valittelin toispuolista voimattomuutta ja puristusvoiman katoamista. käskivät levätä koska epäilivät sitä rasituksesta johtuvaksi. ei auttanut lepo vaan vuosiloman jälkeen tammikuussa hakeuduin jälleen lääkärille pahentuneiden oireiden vuosi, edell. kivut niskassa ja päässä, vas.yläneljännes heikko ja toispuoleiset puutumiset. normaali setti, fysioterapiaa ja kipulääkettä. ei auttanut joten lääkärille taas 23.0210 josta lähtien olen ollut täysin työkyvytön. todettakoon että sain ylimääräistä talkooapua osan vuotta 09 jotta olisin selviytynyt välttämättömistä töistä.

   Poista
 6. Ok. Eli lääkäri on tutkinut heti pian tapahtuman jälkeen. Ei muuta kuin onnea siihen että tapaus ratkeaa oikeudenmukaisesti.

  VastaaPoista
 7. Taas yksi surullinen tapaus kuinka yhteiskunta yrittää korjata tilastoja ja ei myönnä oikeutettuja tuki/korvauksia. Tuntuu pahalta kun pienen rahan takia yksittäisen ihmisen talous romuttuu ja kärsimys vain pahenee.

  Itselläni on hieman samantapainen tilanne ja loppuvuodesta pitäisi tulla vakuutusoikeiden päätös asiasta. En odota siltä taholta paljoa ja toivonkin että KKO myöntää valitusluvan jotta pääsen jatkamaan valittamistani ja toivon että oikeus voittaa. Suosittelen myös sinulle jatkamaan valittamista aina EU tuomioistuimeen asti. Tulottomana ihmisenä olet oikeutettu ilmaiseen asianajajaan joka auttaa asioiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilkaisepa muuten uusia ohjeitamme (pdf-tiedosto) oikeudenkäyntiä varten: https://sites.google.com/site/alasairastuvakavasti1/sairastelijan-vinkkilista/yleiset-vinkit-ja-tiedot/vakuutusyhtioiden-kanssa-asiointi

   Poista
  2. moi

   kiitos viestistä ja toivotan sinulle onnea.
   oikeusaputoimisto antoi ensin päätöksen 80 tuntiin oikeusapua, mutta kieltäytyi valituskirjelmän teosta. perusteluna oli että valitus menee ulkomaille eikä se takia ole oikeusavun piirissä. kantelu oikeusasiamiehelle ei tuonut tulosta. nyt on puolen vuoden valitusaika täynnä ja näin ollen vakon päätös jää. (oikeusaputston lakimies valitteli kiireitään ja sitä työmäärää jonka kantelukirjelmä vaatii että ei ennätä sitä trekemään. valtion oikeusapu ei siten myös saa yksityiseltä lakimieltä) valitusoikeus on kyllä annettu eit hen, mutta siihen EI SAA julkista oikeusapua. jos et sitä itse kykene tekemään tai maksamaan sen teosta jää valitus tekemättä, kuten nyt minulla jäi.

   t. hans

   Poista
  3. Itselläni soitto oikeusaputoimistoon oli lyhyt ja sain samantien luvan etsiä itselleni asianajajan joka hoitaa asiat puolestani, toistaiseksi ei ole tarvinnut olla uudestaan yhteydessä sinnepäin ja homma on toiminut.

   Muutama viikko sitten vakuutusoikeus halusi lisäselvitystä muutamasta tapahtumasta ja ilman asianajajan ja tukihenkilön apua en olisi selvinnyt. Aivan elintärkeätä saada ammattilaisten tukea ja apua kun byrokratia kampittaa vastaan, ilman sitä on melkein mahdotonta voittaa edes teoriassa.

   Poista
 8. Kiitän ja kumarran. En ole enää suomalainen. Yritä kestää, pidä puolesi. Älä anna periksi. Myötätuntoni on sinun puolellasi, vaikka siitä ei ole mitään hyötyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. ei ole enää mitään hävittävää. pakko jaksaa. kiitos välittämisestä

   Poista