torstai 31. heinäkuuta 2014

LÄÄKÄREIDEN ERISKUMMALLISET LAUSUNNOT, osa 01

Tässä teemakirjoitussarjassa käsitellään omituisia ja eriskummallisia lääkärinlausuntoja, epikriisejä jne.





TIIVISTELMÄ

Tämä blogikirjoitus esittelee tohtori Hilkka Tirkkosen ja muutamien muiden lääkäreiden näkemyksiä samasta potilaasta, hänen sairauksistaan ja niiden hoitamisesta. Lausunnot ja epikriisit poikkeavat toisistaan hämmästyttävän paljon, vaikka tohtori Tirkkosella on ollut käytössään kaikkien muiden potilasta hoitaneiden tahojen laatimat potilasasiapaperit.

Taustaksi vielä kerrottakoon eri lääkäreiden toisistaan eroavista osaamisalueista. Neurologi eli neurologian erikoislääkäri on erikoistunut hermotautioppiin eli aivovammojen, selkäydinvammojen ja muiden hermostollisten sairauksien tai vammojen diagnosointiin ja hoitoon. Fysiatri eli fysiatrian erikoislääkäri on fysikaalisen lääketieteen ja kuntoutuksen erikoislääkäri. Fysiatri on yleensä lääkäreistä paras asiantuntija erilaisissa TULE- eli tuki- ja liikuntaelinsairauksissa ja niiden kuntoutuksessa. Yleislääketieteen erikoislääkäri on yleislääketiedettä pidemmälle opiskellut lääkäri.






KOKO TARINA


TAUSTATIETOA POTILAASTA JA POTILAAN VAMMOISTA

Potilas on Outokummusta kotoisin oleva nainen, joka on monessa eri onnettomuudessa loukannut mm. päänsä ja niskansa. Eräs rajuimmista onnettomuuksista oli autolla 140 km/h nopeudella tapahtunut ulosajo tieltä, jolloin auto törmäsi puuhun ja kyydissä ollut em. henkilö loukkaantui. Potilaalla on diagnosoitu muun muassa aivovamma ja kaularankavamma.


Potilaalla on diagnosoitu niskassa alarligamenttien tai alarialigamenttien repeämät. Alarialigamentit kiinnittävät kallon kaularangan C2-nikamaan ns. densin tapin kautta. Niiden tehtävä on kontrolloida pään sivuttaisliikettä päätä käännettäessä, jotta selkäytimelle jää jatkuvasti riittävästi esteetöntä tilaa ahtaassa kaularangassa. Mikäli alarialigamentit ovat revenneet, siitä voi seurata selkäydinkontaktia kaularangan luisiin rakenteisiin tai selkäytimen puristusta. 


Lisätietoa alarialigamenteista Wikipediassa




Neurologian erikoislääkäri Albina Kettusen lausunnosta poimintoja, maaliskuu 2013:

”Asioiminen tapahtuu vain yhdessä omaisen kanssa. Tarvitsee apua esimerkiksi ostosten keräämisessä ruokakaupassa. Ruuanlaitto onnistuu osittain omatoimisesti, osittain avustettuna. Apua tarvitsee esimerkiksi perunoiden kuorimisessa ja lihan leikkaamisessa. Työskentelee satulatuolilla istuen. Potilas tarvitsee apua pyykkikorin kantamisessa ja pyykkien ripustamisessa kuivamaan. Potilaan tytär siivoaa kodin.”


”Käpylän palautteen mukaan todettu työ- ja opiskelukyvyttömäksi aivovammasta seuranneen neuropsykologisen oirekuvansa ja kaularankavamman jälkitilan vuoksi.”



Alla kyseinen lausunto kokonaisuudessaan:







16.10. 2013 päivätty toimintaterapiapalaute kertoo karua kieltään potilaan huonosta kunnosta:
”Toimintaterapiassa olemme tehneet kerrallaan muutaman sadan metrin pituisia kävelymatkoja yhdistettynä esimerkiksi asiointikäynteihin, jolloin välillä saa istahtaa lepäämään. Tämän tyyppinen ’lenkkeily’ tuntuu mielekkäältä tavalta hoitaa itsenäistä elämää…”


Kuva 23



TOISISTAAN MERKITTÄVÄSTI EROAVAT DIAGNOOSIT


Neurologian erikoislääkärin Albina Kettusen 2.3. 2013 asettamat diagnoosit:

Kuva 16

Neurologiaan erikoistuvan lääkärin Minna Rusasen 28.1.2014 asettamat diagnoosit:
Kuva 15

Yleislääketieteen erikoislääkäri Hilkka Tirkkonen on asiasta kuitenkin ollut eri mieltä. Tässä hänen 14.4.2014 asettamansa diagnoosit siihen mennessä saatavilla olleiden tutkimustulosten ja erikoislääkärien lausuntojen jälkeen:
Kuva 18
Lisäksi fysiatrian erikoislääkäri Seppo Villasen 20.5.2014 asettama diagnoosi (vahva epäily selkärankareumasta):
Kuva 17


Neurologi Helena Huhmareen 23.6.2014 asettamat diagnoosit:

Kuva 14


AIVOVAMMAN AIHEUTTAMAT VÄSYVYYS- JA KESKITTYMISONGELMAT



Neuropsykologisten kuntoutus- ja ohjauskäyntien (yht. 10 kertaa ajalla 8-12/2013) yhteenveto:

Kuva 7
Neurologi Helena Huhmar:
Kuva 8


Yleislääketieteen erikoislääkäri Hilkka Tirkkonen:
Kuva 9



POTILAAN HOIDON JA KUNTOUTUKSEN JATKOSUUNNITELMAT


Selän hoidon ja kuntoutuksen suunnitelmat

20.5. 2014 fysiatrian erikoislääkäri Seppo Villanen suosittaa hakeutumaan reumatologille eli reumalääkärille selkärankareuman ”hyvinkin selvän löydöksen” perusteella:


Kuva 10
(sacroiliitti: ristiselän ja suoliluun välinen tulehdus. Jos röntgenkuvassa ja/tai MRI:ssä todetaan sakroiliitti se yleensä riittää varmistamaan selkärankareuma-diagnoosin)







Hilkka Tirkkosen jatkosuunnitelma potilaalle selän suhteen 14.4. 2014:


Kuva 11


Potilaan niskan funktionaalisen MRI:n eli fMRI:n tulokset, 19.10.2011:
”Alarligamenteissa on molemmin puolin kirkassignaalisuutta sekä T2 että FLAIR-sekvenssissä viitaten rupturoitumiseen.”(Ruptuura: repeämä, dysfunktio= toimintahäiriö)

Kuva 12a


Neurologi Helena Huhmareen näkemys fysioterapiasta potilaan tapauksessa, 23.6.2014:

Kuva 12

Hilkka Tirkkosen näkemys fysioterapiasta potilaalle 14.4. 2014 on kuitenkin lihaskuntopainotteinen ja hän on sitä mieltä, että ”pää ja niska kestävät kyllä tavanomaisen kuorman”:

Kuva 13


Neurologian erikoistuvan lääkärin Minna Rusasen 28.1. 2014 päivätty hoito- ja kuntoutussuunnitelma kokonaisuudessaan on seuraavanlainen:

Kuva 21


Tohtori Tirkkonen päätyy kuitenkin aktiivifysioterapian lisäksi vain ohjaamaan potilaan mielenterveystoimistoon:

Kuva 22
Tohtori Tirkkosen näkemys potilaan tarvitsemasta kuntoutuksesta on siis sellainen fysioterapia, jonka neurologi on ehdottomasti kieltänyt vahingollisena, sekä potilaan ohjaaminen mielenterveystoimistoon.



POTILAAN HAITTALUOKKA

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama haittaluokitus:

Haittaluokka 11-12: Sairauden vaatima hoito aiheuttaa suurta rasitusta ja toisen henkilön säännöllistä apua tai valvontaa.

Esimerkiksi:

• Kykenee vain hyvin kevyeen tai rajoitettuun toimintaan.

• Voi liikkua vain lyhyitä matkoja kerrallaan apuneuvon turvin.

• Sairauskohtauksia esiintyy hoidosta huolimatta toistuvasti ja oireiden aikana on toimintakyvytön.

• Lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen perustaidot ovat puutteellisia.

• Monimutkaisten tehtävien suorittaminen tai koordinaatiota edellyttävät liikesuoritukset ovat vaikeutuneet, minkä takia tarvitsee jossain määrin, esimerkiksi viikoittain, toisen henkilön apua tai ohjausta ja valvontaa itsestä huolehtimisessa ja apua kodin ulkopuolisessa asioinnissa (kauppa, pankki- ja viranomaisasiat).


Kuva 19


Neurologi Helena Huhmareen arvio potilaan haittaluokasta:

Kuva 20





AKTIIVINEN JA POSITIIVINEN ASENNE PARANTAA AIVOVAMMANKIN – VAI PARANTAAKO?

Huippuneurologi Helena Huhmareen diagnoosit potilaasta:

T90.5. Aivovamman jälkitila
T91.8 Kaularankavamman jälkitila



”Tvalla on siis useiden tapaturmien yhteisvaikutuksena kumuloitunut aivo- ja kaularankavamma. Traktografiassa kuvantuu aivojen valkean aineen ratojen laaja vaurio.”

Kuva 5


Yleislääketieteen erikoislääkäri Hilkka Tirkkosen näkemys ja diagnoosit samasta potilaasta:


M54.5 Lanneselän kipu
M50.3 Muu kaularangan välilevyrappeuma
F32.0 Lievä masennustila

”Korostan sitä, että nyt tarvitaan sitkeyttä ja peräänantamattomuutta, vain yksi tie eli ylöspäin tästä moninaisesta sairastamisestaan on, eli aktiivinen ja positiivinen asenne.”

Kuva 6




LUKIJAN OMAT PÄÄTELMÄT


Kerro meille kommenteissa mielipiteesi asiaan! Kumpaan suuntaan kallistuisit? Onko tohtori Tirkkonen oikeassa määrätessään huippuneurologin ehdottomasti kieltämää fysioterapiaa potilaalle ja ohjatessaan potilaan samalla mielenterveystoimistoon? Vai ovatko potilasta tutkineet neurologit oikeilla jäljillä?





55 kommenttia:

  1. Jaa a. Ei tiedä itkeä vai nauraa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eipä todellakaan... nyt kuitenkin uudet kuntoutushakemukset laitettu menemään kelalle, toivotaan parasta.

      Poista
  2. Saako tämän jakaa? Itse törmännyt samaan lääkäriin ja olenkin narkomaani sen mielestä (kaularankavamma+av) kun käytän kipulääkkeitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavaa itse asiassa olisi, että näitä tarinoita jaettaisiin mahdollisimman paljon! Mitä enemmän julkisuutta tietyt kyseenalaiset menettelytavat saavat, sen todennäköisempää on ett ne joskus myös korjaantuvat, tavalla tai toisella.

      Poista
    2. Oletko itse koulutukseltasi lääkäri? Tiedät varmaan, että lääkärillä on vaitiolovelvollisuus eikä hän koskaan voi puolustautua/perustella tekemisiään esim. tällaisilla palstoilla, vaikka kuinka haluaisi. Nyt jos esim tuo tirkkonen lukisi tätä, hän ei voi oikaista/korjata yms. mitään tuosta tekstistä, ja hänellähän voi olla jotakin sellaista tietoa mitä ei tuossa ole mainittu ja joka muuttaisi koko asetelman. Tämä nyt siksi kun nimiä täällä julkaistaan mutta nimien takana olevat ihmiset eivät voi kertoa omaa näkemystään mitenkään ja lopulta keskustelu jää hyvin yksipuoliseksi ja jonkun lääkärin maine voi kärsiä ihan turhaan.

      Poista
    3. "Tiedät varmaan, että lääkärillä on vaitiolovelvollisuus eikä hän koskaan voi puolustautua/perustella tekemisiään esim. tällaisilla palstoilla, vaikka kuinka haluaisi."

      Tuolla perusteella lääkäriä ei voisi oikein missään tapauksessa arvostella, vaikka hän käyttäytyisi miten mielivaltaisesti tahansa? Siihen ilmeisesti pyritkin?

      Sorry, ei käy meille. Hölmöilyistään on jokaisen muutenkin kannettava vastuunsa, miksei sitten lääkärin? Lisäksi on hyvä muistaa, että erityisesti julkista valtaa käyttävän virkamiehen toimintaa saa julkisesti arvostella, jolloin julkisuusriski omalta osaltaan ehkäisee ennalta kyseenalaista toimintaa.

      Poista
    4. Niin viis potilaista, eihän lääkärit nyt potilaita varten ole. Potilashan on aina alempiarvoinen.

      Poista
    5. Totta kai lääkäriä voi arvostella kunhan se perustuu todellisuuteen. Todellisuudessa on aina kaksi puolta ja lääkäri pystyy vastaamaan teoistaan vain virallista reittiä pitkin.

      Tekstit, jotka irroitetaan asia yhteydestä ja näin ollen tahallisesti vihjailemalla annetaan epätodellinen kuva lääkärin toimesta. Eli tahallisesti vahingoittamistarkoituksessa tehdyt tekstit ilman riittävää todellisuus pohjaa voivat olla jopa laitonta. Tietenkin jos virallisessa yhteydessä on jo annettu päätös lääkärin toimesta ja tämän jälkeen asia julkistetaan niin tämä on lain mukaista, mutta ilman virallisentahon päätöstä...

      Poista
    6. Ei kai kukaan lähde moittimaan lääkäriä joka hoitaa asiansa eikä alista potilasta omalla ylivallallaan... hänen tutkimuksensa ei ollut asiallista vaan siitä tuli monen viikon lisä kivut ja tuskat. Jos hän olisi lukenut lausunnot jotka oli hänen nähtävänään niin näiltäkin kivuilta olisi säästytty

      Poista
    7. Eihän lääkäri saa/voi muuttaa jo kirjoittamaansa tekstiä... heidän on kirjoitettava vain ja ainoastaan faktaa. Ei niitä voi jälkeenpäin muuttaa

      Poista
  3. Psykofyyssiseen fysioterapiaan ja ehdottomasti kipupsykologin luo aika jonka kanssa saisi purkaa kaiken sen henkisen paineen joita sairaudet ja vammat tuottaneet,kun henkinen paine purettu tai edes hyväksytty on mahdollista aloittaa jonkinasteinen fyyssinen kuntoutus, esm rentoutusharjoituksin. Mielestäni tässä ei käynyt ilmi että mikä on potilaan oma tahto?? Millaista kuntoutusta ja apua haluaisi arjesta selviytymiseen ja se olisi ensiarvoisen tärkeää ottaa huomioon koko kuntoutuksen suunittelussa. Fyysisen kuormituksen kielto kaularanganalueelle...tämä otettava huomioon ja mietittävä Helena Huhmaren perusteita ennen ensimmäistäkään jumppaliikettä!!! Ehkäpä elämänlaadun parantaminen ja maksimointi ja unohtaa rankat kuntoutukset varsinkin jos potilaan oma näkemys puoltaisi tätä. Tiedän omasta kokemuksesta että sairaana,kipeänä ja vaikeakulkuisena jo itse kuntoutukseen raahautuminen on vienyt kaiken fyysisen ja psyykkisen voiman...vielä pitäisi kyetä kenties osallistumaan kuntoutukseen ja päästä kotiin.Uskoisin että koettelemuksena aivan liian vaativaa kyseiselle henkilölle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yli vuoden kävin yleispsykiartian puolella keskustelemassa vammoista ja siitä kuinka vaikea on sopeutua "uuteen" elämään. Kaikesta oli luovuttava töistä jonka eteen olin paljon tehnyt ja pääsin lisäkoulutukseen alalle joka oli ollut kauan jo haaveena....

      Poista
  4. tutun kuulosta touhua !!!!!!!!

    VastaaPoista
  5. Neurologiaan erikoistuva lääkäri Huhmare tosiaan näkyy tuossa määränneen myös niskan lihaksia vahvistavaa fysioterapiaa, joten ehkä tapaus ei ole aivan yksiselitteinen. Ainakaan tällainen "opintoja vaille valmis"-lääkäri pidättäytyy diagnosoinnista ja hoidon arvioinnista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neurologi Kettunen oli määrännyt niska-hartiaseudun lihasHALLINTAA vahvistavaa/parantavaa fysioterapiaa, ei lihaksia vahvistavaa fysioterapiaa. Ero voi kuulostaa mitättömältä sanahelinältä, mutta kyse on kahdesta aivan täysin eri asiasta.

      Poista
    2. Mitä eroa siis on lihashallintaa vahvistavalla ja lihaksia vahvistavalla fysioterapialla?

      Poista
  6. Niin tavanomaista Höpinää TK. Lääkäri Tirkkosen kohdalla, et ei tiedä mitään, niin laitetaan mielenterveystoimistoon, jotenkin tuntuu oudolta kun noin vaan asiantuntija lääkärin pompitaan yli. huh,huh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen ettei lääkäri ole edes lukenut lausuntoja.... aina kun kävin tk:ssa lääkärissä niin sanottiin että laihduta ja korvien välissä se vika on... no olikin muttei ihan sellainen kuin mitä he tarkoittivat :(

      Poista
    2. Hmm... onkohan laihduttaminen Käypä hoito -suositusten mukaista hoitoa aivo- ja niskavammaan?

      Poista
  7. Kun ei lääkäri ymmärrä mikä vaivaa, eikä osaa mitään hoitoa antaa...määrää sitten psyykelääkkeitä ettei potilas ymmärtäisi valittaa....vaan turruttaisi itsensä näillä lääkkeillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monet kerrat on mielialalääkkeitä tarjottu ja reseptejä kirjoitettu mutten koskaan ole käyttänyt enkä hakenut edes niitä.

      Poista
  8. Tässä tapauksessa kuuluu k.o. potilaan ottaa kunnianarvoisan Tirkkosen lusunto käteensä ja järjestää se Huhmareen luettavaksi. Huhmare ei ole valmistuva, vaan jo valmis neurologian erikoislääkäri, jonka lausuntoa ei noin vaan ohiteta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhmar on kyllä nähnyt Tirkkosen lausunnon ja on ihmetellyt huuli pyöreänä, eikö ne siellä todellakaan ymmärrä yhtään mitään..... Sen vuoksi on uuden lausunnon kirjoittanut jossa suositellut uudelleen OMT-fysioterapiaa, toimintaterapiaa, Käpylä jaksoa sekä neuropsykologin käyntejä ..... Kaikki ei aina suju niin kuin pitäisi....

      Poista
  9. Neurologi Helena Huhmare on todellakin yksi arvostetuimmista ja kokeneimmista neurologeistamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin on. Hän on todellakin pätevä ja osaava lääkäri. Nyt kävin kahden vuoden jälkeen hänen vastaanotolla uudelleen niin hyvin muisti minut sekä teki huomioita mitä en edes itse ole huomannut itsessäni...

      Poista
  10. Ohhoi. Eiköhän asioilla aina ole kaksi puolta, jos ei useampikin...? Jos ko. potilas ei koe saaneensa oikeutta niin eiköhän valituskanavan pitäisi olla ihan muu kuin internetissä jossakin blogissa mustamaalaus ja ammattitaidon arvostelu? Onko edes laillista kirjoittaa tällaista tekstiä käyttäen lääkärien nimiä? En todellakaan tunne tapausta/ihmisiä, mutta ihmetyttää tällainen p*skanjauhaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asioilla on useampi kuin kaksi puolta.
      On pelkästään hyvä asia, että julkaistaan lääkärien lausuntoja niin ehkäpä "potilaat" avaisi silmänsä vallitsevaan todellisuuteen ja viimeinkin huomaisivat, että lääkäreinäkin toimii arvostettujen erikoislääkärien ja huippuosaajien lisäksi myös täysiä toheloita ja arvostelukyvyttömiä puutteellisilla/vanhentuneilla tiedoilla olevia lääkäreitä jotka selviytyvät virkatehtävistään ainoastaan kokeneitten sairaanhoitajien ja kollegoidensa ansiosta.

      Myös kela, vakuutusyhtiöt yms. tahot joutuvat tekemään päätöksensä ristiriitaisten lääkärilausuntojen perusteella.
      Miksi ihmeessä lääkärin lausuntoja ja niihin perustuvia päätöksiä ei saisi kopioida nettisivustoille.
      Lääkärihän on virkamies ja virkamiesten päätökset ja asiakirjat ovat mielestäni julkisia siltä osin, ettei asiakkaan/potilas ole tunnistettavissa.

      ENEMMÄÄN JULKISUUEEN LÄÄKÄRIEN TEKEMIÄ SELKEITÄ VIRHEITÄ!

      Poista
    2. Potilaalla on oikeus julkaista omia terveystietojaan ja asiaan liittyviä virkamiesten lausuntoja ja päätöksiä,.

      Neurologi eli neurologian erikoislääkäri on hermotautioppiin erikoistunut lääkäri. Neurologit ovat erikoistuneet siis hermostollisiin ja aivoperäisiin sairauksiin tai vammoihin. Parhaimmat neurologit osaavat diagnosoida ja hoitaa myös selkäydinvammoja ja niskan retkahduksen aiheuttamia aivojen ja aivorungon vaurioita.

      Poista
    3. On laitettu myös valitukset eteenpäin ei tämä ole ainut paikka missä tämä asia tulee julki.

      Poista
  11. Terveyskeskuksessa masennus on muotidiagnoosi, se lätkäistään, jos lääkäi ei muuta keksi. Se on nopea tapa hoitaa potilas ulos, laitetaan vaan mielialalääkitys ja tyrkätään psykiatrille, niin pysyyhän potilas pois tk:sta ainakin vähän aikaa. Kokemusta on. En kyllä ihmettelisi, jos tuollaisen oireiston kanssa ihminen masentuukin.

    VastaaPoista
  12. Ilman oikeanlaista kuntoutusta ei varmaan ole helppoa elämä näiden vammojen kanssa. Pitäisi saada tietoa mistä mikäkin oire johtuu... ei ihme että masentuu, jos omassa mielessä pohtii ja miettii asioita.
    Lisäksi jos vääränlaiseen kuntoutukseen laitetaan ja potilas on arka niin ei uskalla puoliaan pitää vaan tekee mitä käsketään. Siitä sit lisä oireita ja kipuja tulee.
    Ja jos niskaa käsitellään niin mitähän siitä saattaa tulla.... kuka on vastuussa?????

    VastaaPoista
  13. Miksi ei ole noudatettu neurologin ohjeita alunperin? Kirjoitus jättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia?

    Jos neurologi on määrännyt kuntoutusohjeet niin sehän on sitten erittäin selkeää että niitä noudatetaan? Miksi potilas on hakeutunut yleislääkärin vastaanotolle, jos asiat ovat olleet täysin selkeitä? Tässä on taas jätetty ilmeisesti jotain kertomatta, joka voi taas muuttaa oleellisesti kertomuksen luonnetta.

    Toisaalta jos ihminen kokee vakavan tragedian niin on kai se ilmeistä että ihminen voi masentua ja tässäkin on varmasti vain yritetty auttaa. Ihme että psykiatrinen apu nähdään kummallisena peikkona!

    "Neurologi Kettunen oli määrännyt niska-hartiaseudun lihasHALLINTAA vahvistavaa/parantavaa fysioterapiaa, ei lihaksia vahvistavaa fysioterapiaa. Ero voi kuulostaa mitättömältä sanahelinältä, mutta kyse on kahdesta aivan täysin eri asiasta" Mikä ero näillä on?

    Mikä ero on huippuneurologilla ja pelkällä neurologilla, tätä en ole vielä ymmärtänyt. Vai onko kyse vain iltapäivälehtien tyyppisestä toiminnasta, joilla ei ole juurikaan todellisuuspohjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, itse käsittäisin tämän asian näin, että jos lukee paljon esim. aivovamman vertaistukifoorumeita, niin tiettyjen neurologien nimet tulevat lähes aina esille ja se lista on yleensä (Jukka Turkka, Olli Tenovuo ja Helena Huhmar). Se voisi olla ainakin ensimmäinen hakemasi peruste. Toisen perusteen voit vahventaa itse kirjoittamalla vaikka Olli Tenovuo ja aivovamma Googleen tai Jukka Turkka tai Helena Huhmar, sieltä alkaa tulla niin paljon osumia ja viittauksia ko. henkilöihin ja heidän tutkimuksiinsa ja kun niiden tutkimusten lukumäärä on sen verran laaja niin sitä voisi mielestäni käyttää vaikka toisena mittapuuna, kun mietitään kuka on huippuneurologi. Kolmantena perusteena, jonka pitäisin myös mainitsemisen arvoisena on, että mm. Jukka Turkka on kirjoittanut muutaman muun huippuneurologin kanssa ns. Käypä-hoito ohjeiston liittyen aivovammoihin. Ko. tekele, eli Käypä hoito-suositus on ns. lääketieteen raamattu, jolla ohjeistetaan muiden lääkärien toimintaa ko. vammoihin liittyen. Olli Tenovuo taisi taas muistaakseni olla vetämässä koko Käypä hoito-dokumentin edellisen version tehneen työryhmän toimintaa.Tämä voisi olla kolmas peruste, jolla voidaan osoittaa ero huippuneurologien ja tavallisten neurologien eroavaisuus toisistaan. Joten voisivatkohan nämä kolme edellä mainittua tapaa olla vaikka aluksi niitä tekijöitä, millä tavallisen ja huippu-neurologin voisi tunnistaa toisistaan?

      Poista
    2. Eli mitkä ne kriteerit tarkkaan ottean ovat, että voidaan käyttää huippu- etuliitettä? Eli näillä edellä mainituilla kriteereillä huippuneurologiksi ei pysty nimeämään sellaista ammattilaista joka on kymmenien vuosien ajan tehnyt arvokasta potilastyötä eikä ole tutkimuksiin keskittynyt. Olen samaa mieltä, että etuliitteiden käyttö on lähtöisin tabloit-lehdistöltä. Tämä blogikin näyttäisi olevan samalla tasolla tabloit-lehdistön kanssa.

      Nykyään netissä näköjään voidaan kirjoittaa ihan mitä vaan absoluuttisena totuutena ilman minkäänlaista vastuuta.

      Poista
    3. No, jos tiivistätä ellay mainitut kriteerit niin:
      1.(nimi laajasti tunnettu ja arvostettu vammaisten omissa foorumeissaan). Kertoo, että ko. lääkärit ovat tehneet todella paljon myös potilastyötä. Ei pelkkiä tieteellisiä tutkimuksia. Eihän heidän nimiään muuten tulisi koko ajan vastaan. Lisäksi kaikki nuo nimet tekevät samalla kokoajan tälläkin hetkellä potilastyötä. Helenan hoidettavaksi pääsee Mehiläisen Ympyrätaloon, Jukkan tutkittavaksi pääsee Helsingin Töölön ja Vantaan Kielotien Mehiläiselle. Olli Tenovuo ottaa vastaan Turun keskussairaalassa, eli ei ollenkaan yksityisellä puolella, hänelle saa aikoja vaihtevasti, koska hän on niin arvostettu, että hän on mukana/vetää hanketta kansainvälisellä tasolla aivovammaisten olojen parantamiseksi.
      2. Tieteellisten julkisujen määrä (Tämä on tai ei ole pois potilastyötä, eli kun Jukka on hoitava lääkärini, niin tiedän, että hän tekee potilastyön lisäksi myös jatkuvasti tutkimuksia/tai on mukana sellaisten tekemisessä. Samalla hän saa viimeisimmän tiedon myös tiedemaailmasta tulevista uusista tutkimusista, joita hän voi soveltaa myös käytännönössä. Jukka ja Olli ovat myös neurologian dosentteja (kts. vaikka wikipediasta, mitä sen arvonimen voi saavuttaa.
      3. Käypä hoito-ohjeistuksen tekemiseen valitaan Suomen parhaat lääkärit alallansa ja se, että lasketaan siihen piiriin, tarkoittaa sitä, että niitä potilaita on todellakin hoidettu, että on päästy sellaiseen statukseen, että oma alakin tunnustaa, että nämä heput on parhaita.

      Eli mikä jäi epäselväksi?

      Poista
  14. Kannattaisi katsoa noita päivämääriä! Tirkkonen on määrännyt sen fysioterapian huhtikuussa ja Huhmaren lausunto on vasta kesäkuulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhmar kirjoitti uuden lausunnon kuntoutusta varten koska Tirkkonen oli evännyt kaikki kuntoutukset. Eli aikaisempikin lausunto Huhmarilta oli samankaltainen mutta tämä selkokielisempi

      Poista
    2. Tämä lausunto on ollut kuitenkin tiedossa jo toista vuotta ja siinä todetaan nuo alarialigamenttilöydökset:

      "Potilaan niskan funktionaalisen MRI:n eli fMRI:n tulokset, 19.10.2011:
      'Alarligamenteissa on molemmin puolin kirkassignaalisuutta sekä T2 että FLAIR-sekvenssissä viitaten rupturoitumiseen.'(Ruptuura: repeämä, dysfunktio= toimintahäiriö)

      Tirkkosen ja Huhmareen loppupäätelmät tuosta lausunnosta ovat täysin päinvastaiset.

      Poista
    3. Ligamenttiruptuurat parantuvat yleensä 2kuukaudessa.

      Poista
    4. Itse en kyllä vieläkään ymmärrä noita vammoja... 10 kerran käynti neuropsykologilla ei ole aivovammaiselle todellakaan riittävä käynti määräettä jonkinlaisen kuvan vammoistaan saa... en siis tiedä miten nuo repeämät niskanalueella parantuu... monta kertaa vammoja tullut lisää tuon tasapainojärjestelmän toimintahäiriön vuoksi tullut. Ainakin paljon arpeutumaa on joka vaikuttaa sitten siihen että ottaa osumaa selkäytimeen mistä johtuu tuo huimaus, pahaolo ja takaraivo/niskakipu...
      Ja onhan tuolla niskan alueella paljon muutakin vammaa ettei ainut tuo repeytymä ole... jos joku on viisaampi tässä asiassa niin mielelläni otan tietoa vastaan.... kuitenkin nuo vammat vaikeuttaa elämää kaikin tavoin arjessa eikä saa niskaa rasittaa millään tavalla, maitopurkin saa nostaa ei enempää

      Poista
  15. Arvon blogisteilla on nyt faktat hieman hakusessa. Väitän entisenä outokumpulaisena, että LÄÄKÄRI (ei tohtori, kuten virheellisesti tituleeraatte) Tirkkonen on työssään erittäin ammattitaitoinen ja pidetty. Lisäksi kun yhtään mielipiteestänne poikkeavaa kommenttia on tänne tullut, pyritte sen heti lyttäämään aivan kuin ei muiden mielipiteillä oikeasti olisi edes väliä, vaikka kommentteja kirjoitukseenne toivoittekin. It's your way or no way?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvon anonyymi, kertoisitko mitkä faktat ovat hakusessa ja miten asiat sitten oikeasti ovat? Tuosta kommentistasi se ei käy ilmi.

      Ja kun neurologiaan erikoistuva lääkärikin on tituleerannut tri Hilkka Tirkkonen, niin se sallittaneen myös meille?

      En tosiaan tiedä, onko Tirkkonen ammattitaitoinen ja pidetty. Mutta jos puhutaan tästä kyseisestä tapauksesta, niin onko hän tässä mielestäsi toiminut ammattitaitoisesti?

      Poista
  16. Kuka tahansa lääkäri voi tehdä lähetteen esimerkiksi KELAn kuntoutykseen tai fysioterapiaan. Ei niitä tarvitse tk-lääkäriltä hakea. Ei tk-lääkäri ole mikään kumileimasin eikä hän voi evätä esimerkiksi neurologin kelalle kirjoittamaa lähetettä. Miksi neurologi itse ei ole tehnyt näitä lähetteitä.
    Tässä on ainoastaan kyse yhden lääkörin ajojahdista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tullut puheeksi neurologilla tuo selkä asia kun ei ole siihen varmaankaan niin perehtynyt
      Ja en viitsinyt mennä taas yksityiselle pyytämään lähetettä reumatologille, ajattelin että kokeilen josko onnistuisi ihan tk:ssa. No ei onnistunut joten sit varasin ajan taas yksityiselle Helsinkiin josta sai asianmukaista kohtelua lääkkeet kokeiluun lä'hete laitetaan suoraan keskussairaalaan..... hän oli fysiatri joka on perehtynyt selkärankareumaan
      Tätä blogia ei olisi tarvinnut tehdä jos olisi asianmukaisesti kohdeltu, mutta sen verran kovat kivut sain tästä käsittelystä joten en jättänyt asiaa tähän. Monta viikkoa kova takaraivo ja niska kipu, lääkäri ei uskonut kun sanoin etten voi normaalisti pitkälleen mennä kun painetta tulee päähän ja tätä ei semmoiset todellakaan ymmärrä jos ei itellä ole aivo/kaularankavammoja..
      Mtt:ssä kävin ja todettiin ettei tarvetta ole siellä käydä vaikka lääkärin mukaan sinne oli tilattava aika...

      Poista
    2. Ekan lausunnon mukaan toissavuonna on reumapoliklinikalla suljettu pois selkärankareuman mahdollisuus. Miten taajaan samat tutkimukset on syytä tehdä samalle potilaalle uudestaan ja uudestaan?

      Poista
    3. Olisiko aika terveydenhuollon selvittää itse tuo asia? Ja samalla selvittää, miksi ensimmäisissä tutkimuksissa on menty niin metsään? Äkkiseltään voisi arvata, että sama reumapoliklinikka olisi tullut uudessakin tutkimuksessa samaan lopputulokseen? Kuitenkin yksityinen fysiatri pystyy noin helposti yksinään selvittämään saman asian? Missä vika? Täytyykö potilaan tosiaankin itse analysoida onko hänen tapauksessaan menetelty lääketieteellisesti oikein ja itse sitten tarvittaessa etsiä osaavat lääkärit?

      Poista
    4. Siitäkö siis tämä potilas niin mielensä pahoitti, ettei saanut terveyskeskuksesta lähetettä reuma tutkimuksiin, mitkä oli pari vuotta sitten tehty?

      Poista
    5. Sielläpä tutkimuksessa ei otettu huomioon mm perintötekijöitä lausunnossa lukee ettei suvussa ole reumaa... no on kyllä, sit vasta-aine puutos on joka altistaa reumalle, ei ole minun tulehdus asioita huomioon mitä on ollut mitkä viittaa reumaan, selkeät löydökset on ja myös suolisto tulehduksia... ehkäpä en ole osannut kertoa lääkärille tai sit ei ole kuunneltu, ja selkeät löydökset kuvissa ja myös oireet sopii.... mangneetti kuvissa löydös ja gamma kuva lausunnossa on sopii spotyl atropiaan sekä sakroiliittiin.... no yleensä riittää että lausunnossa lukee sakroiliitti..... kortisonikuuri on kokeiltu ja siinäkin tulokset puhuu puolestaan...

      Poista
    6. Suuttumus johtuu siitä että kaikki diagnoosit on muutettu terveyskeskuksessa ja suositellut kuntoutukset evättiin kaikki :( Tilalle määrättiin aktiivista fysioterapiaa sekä mielenterveystoimistoa....
      Eli aivovammat ja kaularankavammat on ns poistettu... vaikka juuri nämä vammat vaikeuttaa normaali elämää todella paljon.
      Lisäksi tutkimukset ei olleet mitä mukavampia. Tutkimuspöydällä en voinut mennä pitkälleen takaraivoon kohdistuvan paineen vauoksi, pyysin tyynyn sen sain ja yritin mennä pitkälleen ei onnistunut joten lääkäri painoi minut siihen ja heti oli oikea jalka ylhäällä ja sitä retkutettiin ees taas sitten vuorossa toinen jalka ... siitä seurauksena kova kipu si-niveliin, niskaan ja takaraivoon. Kivut kestivät useita viikkoja. Mielestäni se on jo kohtuutonta että jos luetaan lausunnot vammoista ja sitten kuitenkin tehdään tai teetetään sellaista mitä ei voi kuitenkin väännellään silti.
      Jokusen kerran olen yrittänyt tuolla fysioterapiassa käydä vaan tuloksena sieltä on vain ja ainoastaan sietämättömät kivut, niska ei todellakaan kestä semmoista terapiaa eikä myöskään pää. En tiedä tuleeko muilla aivovammaisilla painetta päähän mutta minulla tulee välillä on nukuttava puoliistuma asennossa kun ei voi makuulle mennä.
      Edelleen taistelen kipujen kanssa...

      Poista
  17. Anonyymi9. elokuuta 2014 8.51

    Siitäkö siis tämä potilas niin mielensä pahoitti, ettei saanut terveyskeskuksesta lähetettä reuma tutkimuksiin, mitkä oli pari vuotta sitten tehty?

    Missäs kohtaa Tirkkosen lausunnossa sanottiin, että reumatutkimukset oli tehty pari vuotta sitten? Tuossahan lukee, että aiemmin...
    Potilaan mieli on varmasti pahoittunut, mutta eiköhän tässä ole kyse ihan jostain muusta kuin siitä. Hän ei ole saanut sitä hoitoa, joka hänelle mitä ilmeisimmin kuuluisi. Hänet aiemmin tutkineet neurologit ja heidän mm. magneettikuviin perustuvat diagnoosit ovat nähtävästi tulleet täysin tyrmätyiksi. Kaularankavammasta on tullut rappeuma ja aivovamma puuttuu Tirkkosen antamista diagnooseista kokonaan, vaikka se on täysin selvä monelle häntä hoitaneelle neurologille jo pelkkien löydöstenkin perusteella. Potilasta ei ole hoidettu yhteisymmärryksessä hänen kanssaan, häntähän on taidettu kohdella suorastaan kovakätisesti. Jos kivut pahenevat lääkärissäkäynnin seurauksena, niin onhan se ikävää kenestä tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mistähän lähtien lääkärien on pitänyt jokaisella käynnillä, syystä riippumatta, listata kaikki diagnoosit käyntitekstiin? Jos diagnoosi on tehty aiemmin niin se kyllä näkyy potilastietojärjestelmässä jo entuudestaan eikä sitä tarvitse joka käyntikerran tekstiin lisätä. Jos potilas menee lääkäriin korvatulehduksen takia, ja hänellä on aiemmin diagnosoitu peräpukamat niin pitääkö sen pukamadiagnoosinkin ehdottomasti näkyä siinä korvatulehdukseen liittyvässä käyntitekstissä? Haloo... Eiköhän sitä paitsi olisi fiksumpaa hoitaa nämä valitukset ym. ihan virallista reittiä ja odottaa sieltä selvityksiä onko toimittu oikein vai väärin.

      Poista
    2. No ei ole täällä otettu koskaan todesta mitään diagnooseja.
      Vuosia olen kärsinyt pään/niskan ja selän säryistä. Aiemmin ollut migreeni ja jännitysniska diagnooseina...., lisä vammojen takia alkoi nuo vammat enemmän ja enemmän vaikuttamaan elämän laatuun ja jaksamiseen.
      Sitkeesti kävin töissä ja opiskelinkin siinä samalla ja yksi lisäkoulutus jäi kesken kun oireet voimistuivat. Pitkäaikainen haave oli ja siitäkin piti luopua paljon luopumista ja sopeutumista on ollut ja sen vuoksi neuropsykologin käynnit olisi todella tärkeitä että osaisi sopeutua paremmin ja saisi tietoa enemmän kun kerran sanottu ei millään päähän jää... semmoisissa paikoissa on noita ratavaurioita.
      Mitään muuta en toivoisi kun saisi nuo kuntoutukset, lääkityksen tuohon selkään ja kovissa kivuissa saisi oikeanlaista kipuhoitoa.

      Poista
    3. pelkästään sen takia ei ole diagnoosia selkäranka reumasta kun reuma-arvot no negatiiviset

      Poista
  18. Jos ihminen on noin paskana, kuten tässä tapauksessa, niin mitä vittua se ees käy tk:ssa? Eikö siellä oo tarkoitus hoitaa ihan perus juttuja jne? Hoito kuuluis tämmösiin juttuihin perehtyneelle erikoislääkärille alusta loppuun!

    VastaaPoista