lauantai 6. joulukuuta 2014

Tapaus Tuula Nordström – Kun munasarjasyövän rajatapaus oli viedä hengen


Vuonna 1993 olin 35-vuotias perheenäiti Nummelasta ja meillä oli kaksi lasta. Terveys oli kunnossa ja muutenkin kaikki näytti hyvältä. Vuoden 1993 lopussa minulla alkoi kuitenkin olla erikoisia tuntemuksia alavatsalla, pientä paineen tunnetta ja vastaavaa. En osannut kuitenkaan epäillä mitään, enkä osannut vielä tässä vaiheessa lähteä lääkäriin.

Alkuvuodesta aloin kuitenkin selvästi tuntea sormituntumalla, että vatsassani on jotain ylimääräistä ja se alkoi aiheuttaa kipujakin. Menin terveyskeskukseen, jossa lääkäri kirjoitti lähetteen Lohjan keskussairaalaan tarkempiin tutkimuksiin. Lähete oli kiireetön, koska minun epäiltiin vain olevan raskaana.

Lähetettä ei viikkojen kuluessa vain kuulunut ja vaikka soitin sairaalaan ja yritin hoputtaa, sanottiin että olen jonossa ja kutsu tulee sitten aikanaan. Lopulta kivut kävivät niin koviksi ja olo hankalaksi, että minun oli pakko mennä ensiapupäivystyksen kautta Lohjan keskussairaalaan.ENSIAVUN KAUTTA SISÄÄN

27.4. 1994 menin sitten Lohjan keskussairaalan ensiapupäivystyksen kautta sisään saadakseni hoitoa kipuihini ja ongelmaani. Minut tutkinut lääkäri totesi, että kohtu on selkeästi suurentunut ja lähetti minut ultraäänitutkimukseen. Samana päivänä tehdyssä ultraäänitutkimuksessa kohdustani löytyi noin 14 senttimetrin läpimittainen kasvain.

Tässä vaiheessa ei ollut mitään tietoa siitä, oliko kasvain pahanlaatuinen syöpäkasvain vai ei. Siitä huolimatta osastonlääkäri Martti  Rehu asetti leikkausajan kesäkuun loppuun, lähes kahden kuukauden päähän.

Myöhemmin on käynyt ilmi, että kasvain oli ns. kystadenooma, minun tapauksessani puoliksi pahanlaatuinen eli syöpäkasvaimen rajatapaus.

Duodecimissa munasarjakystistä kerrotaan seuraavaa:

"Munasarjakysta on tavallinen löydös gynekologisessa kaikukuvauksessa. Ennen vaihdevuosi-ikää munasarjakysta todetaan 7,8 %:lla oireettomista naisista, ja vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla esiintyvyys on 2,5-18 %. Munasarjakysta löydetään joko sattumalta, alavatsakivun vuoksi tehdyssä kaikukuvauksessa tai epäilyttävän palpaatiolöydöksen perusteella. Kaikukuvauksen helpon saatavuuden myötä oireettomia munasarjakystia löydetään yhä useammalta naiselta. Valtaosa kystista on hyvänlaatuisia, ja usein ne häviävät itsestään. Näin ollen naista on tarpeetonta altistaa leikkauksen riskeille, jos kystaa ei epäillä pahanlaatuiseksi eikä se aiheuta oireita."


Minun kasvaimeni aiheutti kovia kipuja, joten se oli todella Duodeciminkin suositusten perusteella syytä leikata. Olen kuitenkin pettynyt siihen, että lääkäri asetti leikkausajan niin kauaksi tulevaisuuteen, vaikkei kasvaimen luonteesta ollut tietoa, riskit sen pahanlaatuisuudesta olivat olemassa ja se tuotti minulle jatkuvasti kovaa kipua. Olotilani oli varsin sietämätön kipujen vuoksi. Lisäksi olen hyvin pettynyt siihen, ettei lääkäri myöskään varoittanut minua siitä, että kyseessä voi olla syöpä ja kehottanut vaikka menemään leikkaukseen yksityisesti, jos julkisella nopeampi leikkaus ei ollut mahdollinen.

Kun jälkikäteen lisäksi selvisi, että kyseessä oli koteloitunut syöpäkasvaimen rajamuoto, olen ollut erittäin järkyttynyt tällaisesta menettelystä. Onnekseni syöpäkasvain oli koteloitunut, sillä muuten se olisi voinut leikkausta odotellessa levitä vatsaani ja muualle kehooni, ja siinä olisi helposti voinut lapsistani tulla puoliorpoja.

Nyt kun yli kymmenen vuoden syöpäseurannan jälkeen olen saanut puhtaat paperit ja olen selvinnyt munasarjasyövästä sen uusimatta, haluan tämän asian tuoda julkisuuteen. Teen tämän lapsieni takia ja niiden muiden potilaiden takia, jotka eivät ole yhtä onnekkaita kuin minä, eivätkä selviä hengissä viivytyksien takia.


HYVÄNLAATUISEN JA PAHANLAATUISEN KASVAIMEN VÄLIMAASTOSSA

Duodecim kertoo hyvän ja pahalaatuisen väliin sijoittuvasta rajalaatuisesta kasvaimesta seuraavaa:

Rajalaatuinen: hyvän- ja pahanlaatuisen välissä
”Vajaa viidesosa munasarjojen epiteliaalisista kasvaimista sijoittuu histologialtaan hyvänlaatuisen ja pahanlaatuisen väliin (Leminen ym. 2007). Tällaiset kasvaimet eivät invasoi stroomaan tai invaasio on vähäistä. Toisaalta noin kolmasosa niistä kylväytyy implantteina vatsakalvoon tai vatsapaitaan ja runsas kymmenesosa leviää munasarjasyövän tavoin. Solunsalpaajahoitoa annetaan, jos potilaalla on invasiivisia implanttipesäkkeitä. Ennuste on munasarjasyöpäpotilaiden ennustetta parempi, mutta huonompi kuin yleisväestön ennuste.”HÄTÄLEIKKAUS

Puolentoista viikon kuluttua kipuni kävivät kuitenkin aivan sietämättömiksi ja jouduin kivuliaan yön jälkeen aamulla hakeutumaan Lohjan keskussairaalan ensiapuun. Jotain oli selvästi tapahtunut. Minut siirrettiin osastolle odottelemaan päivystysleikkausta.

Leikkauksen suoritti osastonlääkäri Rehu. Leikkauksessa huomattiin, että kasvain oli kiertynyt vartensa ympäri ja mennyt kuolioon. Lisäksi leikkauksessa poistettiin litran verran kudoksiin valunutta verensekaista nestettä. Kasvaimessa havaittiin jopa pahanlaatuisilta näyttäviä osia, vaikka patologille toimitetun osanäytteen analysoinnin perusteella kasvain oli hyvänlaatuinen. Myöhemmin se kuitenkin perusteellisemmassa tutkimuksessa todettiin rajalaatuiseksi syöpäkasvaimeksi. Leikkauksessa poistettiin oikea munasarja, johon kasvain oli koteloitunut.

Lääkärin kanssa oli aikaisemmin ollut puhetta myös mahdollisesta sterilisaatiosta. En kuitenkaan ollut antanut suostumustani sellaiseen. Siitä huolimatta leikkauksessa minut oli samalla steriloitu ja molemmat munanjohtimeni oli katkaistu. Seuraavana päivänä ollessani vielä vahvasti lääkepöhnäinen minulle tuotiin allekirjoitettavaksi paperi, jossa suostuin sterilisaatioon. Olin vielä niin sekaisin kaikesta, että allekirjoitin paperin.

Poikani oli silloin kuuden vanha, kun tuli leikkauksen jälkeen sairaalaan ensimmäistä kertaa äitiään tapaamaan. Kyllä silloin itku tirahti silmääni herkästi! Kun pääsin sairaalasta kotiin, oli mieheni töissä ja poika esikoulussa. Kodinhoitajan tuodessa pojan eskarista kotiin menin ovelle vastaan, vaikka kivut olivat kovat ja tikit hankaloittivat liikkumistani. Kyllä pojan silmät kirkastuivat, kun äiti oli ovella vastassa!

JÄLKIHOITO JA TOINEN LEIKKAUS

Leikannut lääkäri halusi leikkauksen jälkeen ohjata minut yksityisvastaanotolleen käynnille. Jälkikäteen tämä harmitti minua tiukan rahatilanteemmekin takia, sillä käynti oli kallis ja mielestäni jälkiseuranta olisi kokonaisuudessaan kuulunut tehtäväksi julkisen terveydenhuollon piirissä.

Yksityisvastaanotollaan tämä lääkäri sitten piirteli kaavioitaan ja kertoi minulle, että poistettuun munasarjaani oli koteloitunut raja-asteinen syöpäkasvain. Vasta tässä vaiheessa sain tietää, miten vaarallinen tilanne oli ollut. Jo pelkkä kasvaimen kiertyminen itsensä ympäri ja meno kuolioon oli hengenvaarallista, mutta se osoittautuikin onnenpotkuksi. Olin järkyttynyt, kun sain tietää kyseessä olleen syövän rajatapauksen ja että silti leikkausaika oli lykätty lähes kahden kuukauden päähän. Ilman koteloitumista ja hätäleikkausta syöpäkasvain olisi voinut levitä rauhassa kahden kuukauden ajan. Se oli aivan ilmeisesti kasvanut aiemminkin hyvin nopeasti, joten kaksi kuukautta olisi voinut olla ratkaisevaa hengissä selviämiseni kannalta.

Ensimmäisen leikkauksen jälkeen tilannettani seurattiin tarkasti ja varmuuden vuoksi lääkärit halusivat poistaa vielä kohtuni ja toisen munasarjanikin. Toinen leikkaus tehtiin 4.8.1994 ja se meni hyvin.SYÖPÄSEURANNAT

Kävin seurannassa pitkään muutaman kuukauden välein, jonka jälkeen seurantaväliä pidennettiin puoleen vuoteen. Kyllä oli hirveä jännitys päällä kymmenen vuoden ajan aina seurantaan mennessä. Jännitti ja hirvitti, että mitäköhän sieltä nyt löytyy?

No, kaikki meni onneksi hienosti! Kymmenen vuoden seurannassa ei löytynyt ongelmia ja lopulta sain puhtaat paperit. Syövän uusimista ei enää tarvinnut pelätä ja se nosti ison kiven sydämeltäni! Syöpä oli vihdoinkin voitettu!

- Tuula Nordström


(Tämän kirjoituksen on tehnyt työryhmä Tuula ja Tuula)

4 kommenttia:

 1. Voi kiesus mitä turhaa märinää. Tuossahan on edettu täysin normaalin protokollan mukaan mutta kun kaikille se vaan ei käy. Nykyään gynekologisia syöpiä sairastavat ihmiset, tai he, joilla on vahva epäily, saavat leikkausajan n. kuukauden päähän. Ei tuossa ole mitään ihmeellistä, että leikkausaika on n.2kk kuluttua "tuumorin (lat. tumor= Yleisnimitys kudosmuutokselle, joka ilmenee kyhmynä, sormin tunnettavana kasvainmaisena muodostumana. Periaatteessa tuumori on mikä tahansa patti (tulehdus, rakkula jne.), mutta käytännössä se tarkoittaa useimmiten samaa kuin kasvain, joka voi olla hyvän- tai pahanlaatuinen." Vaikka jos on oireina painontunnetta ja alavatsakipua. Esimerkiksi myomaleikkausta ihmiset odottava oireidensa kanssa leikkauspäätöksestä n 6kk. Erikoislääkäri on arvoinut ultraäänen ja oireiden perusteella leikkauskiireellisyyden.
  MIstään kasvaimesta ei voi oikeasti ennen PAD-vastausta tietää, onko kasvain hyvä/pahanlaatuinen vai ns.borderline-tuumori. No, tapauksen kirjoittajan "onneksi" kasvain kääntyi torsioon ja äkilliset vatsakivut vaativat yleensä päivysleikkauksen. Näin saattaa käydä munasarjalle ilman kystaa/tuumoriakin ja silloin joudutaan tekemään päivystysleikkaus ja vapauttamaan munasarja. Se ei ole hengenvaarallista, se on vaarallista vain munasarjalle, jonka verenkierto estyy. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00155
  En todellakaan ymmärrä tämän postauksen "mokaa" tai potilaan väärinkohtelua, koska kaikki on mennyt normaalin skeeman mukaan. Toiset ovat vaan tyytymättömiä kaikkeen ja "minä itse, minä ensin,vain minun oireeni ja vaivani-ihmisiä". *huohh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisilta puuttuu empatia tai sitten... toiset ovat töissä kyseisessä laitoksesa?

   Poista
  2. Viitaten Ekaan kommentaattorin julkaisuun, kyllähän nyt h*lvetti jo siinäkin on tehty SUURI virhe jos ihminen on steriloitu ilman hänen tietämättään saati ilman lupaa. Mietippä omalle kohdalle moinen jos kykenet sellaiseen toimintaan. Mä oon näitä ns p*skaleikkauksia seurannu sivusta ja turhapäiväisillä jonottamisilla leikkauksiin on vaarannettu MONEN ihmisen elämä. Ite olin kuolla hieman toisenlaisen leikkauksen pitkittämiseen joten voin kyllä kovin ymmärtää alkuperäisen kirjoittajan fiilikset.

   Poista
 2. Jos lääkärillä on oikeus steriloida nainen tai ihminen ilman hänen suostumustaan, lääkärien 'normaali skeema' on rikkoa Suomen lainsäädäntöä ja potilan oikeuksia. Olen kieltämättä huomannut, että suuri osa lääkäreistä eivät ole edes vaivautuneet opettelemaan vastuitaan.

  VastaaPoista