perjantai 25. heinäkuuta 2014

Hans Kallbergin tapaus, osa 2 – Hansin tuoreimmat kuulumiset

Hans Kallbergin koko omaisuus (Kuva:Tuula Kallberg)


Kahdessa työtapaturmassa loukkaantunut aivo- ja niskavammainen Hans Kallberg jatkaa taistelua toimeentulostaan. Keväällä hän möi koko irtaimistonsa pois pystyäkseen maksamaan asuntonsa vuokran. Jäljellä ovat enää koira, läppäri, telkkari ja petivaatteet. Hansin omat vaatteet mahtuvat matkalaukkuun.

Asunnossa on nyt kaksi huonetta tyhjillään. Vuokranmaksun lisäksi Hansilla on riittänyt vaikeuksia toimeentulotuen saannin kanssa. Sosiaalitoimisto eväsi tuen, koska Hansin tilillä oli vielä rahaa edelliseltä kuukaudelta. Tämä raha oli summa, jonka Hansin vaimo Tuula oli lainannut hänelle ja jonka Hans maksoi takaisin. Eli oikeasti koko summaa ei edes ollut Hansin tilillä. Tuula teki valituksen, minkä seurauksena Hans saikin tukea muutaman sadan euron edestä. Ongelmat eivät loppuneet tähän. Hans tarvitsi uudet silmälasit, jotka sosiaalitoimisto kieltäytyi maksamasta. Perusteluna oli, että silmälaseihin ei saa tukea kuin pitkäaikaisasiakas. Toimeentulolaista ei moista kohtaa löytynyt, joten vaimo Tuula teki jälleen valituksen. Sosiaalitoimisto suostui lopulta maksamaan silmälasit, mutta vaati kuitiksi silmälääkärin suosituksen uusista laseista. Silmälääkäri kuitenkin sanoi, etteivät lääkärit ota kantaa tällaiseen.

Hansin näkö ei ole huonontunut, mutta hänen näkökentästään löytyi silmälääkärin vastaanotolla häikkää. Lääkäri ei osannut sanoa mistä se johtuu.

“No, tietenkin se johtuu aivovammasta. Osa lääkäreistä on aivan ulalla, miten voi olla noinkin vammainen mies ja kuvissa ei näy mitään.”, sanoo Tuula Kallberg.

Silmälasit Hans lopulta sai kahden valituksen jälkeen, kun häntä oli ensin juoksutettu kolmen optikon ja silmäpolin pakeilla. Hän joutui silti maksamaan 20 prosenttia lasien hinnasta omasta pussistaan.

Hans on saanut sairaanhoitopiiriltä lainaksi painehoitopatjan ja invamopon. Mopolla hän on körötellyt kirjastoon päästäkseen nettiin; omaan liittymään ei ole enää varaa. Nyttemmin käytössä on ollut myös Tuulan kone ja nettiliittymä. Voimat eivät enää oikein riitä mopoiluunkaan.

Hans suunnittelee parhaillaan muuttoa Etelä-Eurooppaan, ehkä Kreikkaan tai Espanjaan. Suomen kylmyys sotkee jo ennestäänkin huonoa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Lämmön lisäksi Välimeren maissa houkuttelee edullinen hintataso. Pienellä eläkkeelläkin pärjää.

Hansilla todettiin kahden työtapaturman jälkeen – hoidossa tapahtuneiden virheiden vuoksi aivan liian myöhään – vaikea aivo- ja niskavamma. Hän käyttää jatkuvasti niskatukea ja kärsii kovista kivuista sekä hermosto-oireista.

Kuntoutuminen on hankalaa, kun toimeentulosta on päivittäin huoli. Hans hävisi ensimmäisen taistelunsa vakuutusyhtiötä vastaan, nyt kierros on alkamassa uudelleen alusta. Uusi korvaushakemus on lähetetty vakuutusyhtiölle pari viikkoa sitten.

Nyt Hansilla on taistelussa apunaan asianajaja.
Lisää Hansin tapauksesta netissä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti